От Възраждане обаче настояват да не влизаме в еврозоната От партия

...
От Възраждане обаче настояват да не влизаме в еврозоната От партия
Коментари Харесай

Т.нар. Копейкин не иска да отвързваме лева от еврото

От " Възраждане "  обаче упорстват да не влизаме в еврозоната

От партия „ Възраждане “ не желаят да влизаме в еврозоната, само че не желаят и да отвържем лв. от еврото. Това стана ясно от изявление на водача на радикалната групировка Костадин Костадинов, именуван и Костя Копейкин,  пред кореспонденти в Народното събрание.

„ Левът е вързан с еврото от повече от десетилетие “, изкоментира той след въпрос на „ Флагман “.

На запитване не би трябвало ли левът да се отвърже от еврото , Костадинов отговори: „ Не. Към сегашния миг това е решение, което във всеки един миг можем да махнем. Ние имаме допустимо най-хубавата и най-стабилната финансова система с помощта на паричния съвет, който е въведен от 1997 година Така че към сегашния миг това положение на нещата ни удовлетворява. Само че желая да направя следното доста значимо конкретизиране. Каква е разликата сред паричния съвет или валутния ръб, както е прочут, и влизането в еврозоната: във всеки един миг ние можем да премахнем валутния ръб. Днес се разбираме – на следващия ден го махаме, това е наше суверенно решение и никой не може да ни каже нищо. С еврозоната нещата не са по този метод. Има метод за влизане в еврозоната, само че няма метод за излизане. “

След запитване на „ Флагман “ - за какво да не махнем валутния ръб в този момент, тъй че да имаме по-голям суверенитет и да направляваме сами паричната си политика , лидерът на „ Възраждане “ изясни сбито: „ Ние и сега направляваме сами паричната си политика. Проверете разпоредбите за работа на валутния ръб. “

Това е много противоречива теза . Всъщност, Българската национална банка е мощно лимитирана от паричния съвет.

Валутният ръб не може да издава пари без покритие , а вместо това издава цената на локални пари против запасите от задграничната валута в трезора си (най-често това са евро и долар), написа профилираният уебсайт profit.bg в, която коментира тематиката.

Основното при тази система е, че валутната непоклатимост към този момент не е под въпрос. Негативите са, че страната не може повече да дефинира парична политика , а закрепеният валутен курс значително ще дефинира изискванията за интернационална търговия, без значение от икономическите разлики сред комерсиалните й сътрудници.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР